SamenMarkt op de Greentech 2016

Samenmarkt is aanwezig op de GreenTech Amsterdam met een stand in het InnovationLAB op 14, 15 en 16 Juni. Op de Greentech zullen er meerdere workshops per dag plaatsvinden waarin spelsimulaties gespeeld worden.

Zie ook SamenMarkt Greentech

Heeft u interesse in de deelname aan een workshop kom dan vooral langs onze stand in het InnovationLAB. Ook is het mogelijk om in het onderstaande formulier alvast uw interesse aan ons te laten weten.

De Traveling Tomatoes video clip

Hier is de video-clip van de traveling tomatoes waarin de geschiedenis en mogelijke toekomst van de nederlandse tomaten markt wordt toegelicht. SamenMarkt zet zich in voor het ontwikkelen van de duurzame toekomst van de gehele glasgroenteketen.

SamenMarkt Kick-off meeting

De SamenMarkt® kick-off meeting werd druk bezocht. Hier zijn enkele impressies van die middag.

Photo 30-09-15 14 34 07Photo 30-09-15 14 17 01Photo 30-09-15 12 32 51Photo 30-09-15 15 41 36

Enkele van de presentaties van die dag zijn als pdf te downloaden. Let op, enkele bevatten ook video’s. De presentaties zijn het beste te bekijken door ze eerst te downloaden (rechter-muisknop) en daarna met Adobe Acrobat Reader te openen.

Olaf van Kooten – Samenmarkt
Frances Brazier – SamenMarkt – een participatief systeem
Luuk van Koppen en Bob Dijkhuizen – Demonstratie Simulatie SamenMarkt

SamenMarkt Kick-off, 30 September 2015

Uitnodiging

Kick off SamenMarkt®

Op woendag 30 september is de startbijeenkomst van SamenMarkt®, samenwerken in de tuinbouwmarkt. Van 15:30 – 1700 uur wordt dit samenwerkingsproject van Wageningen UR, Hogeschool Inholland, TU Delft en SIA Raak, toegelicht.

De bijeenkomst vindt plaats op Demokwekerij Westland:
Zwethlaan 52, 2675 LB Honselersdijk. Tel: 0174 385 600

U kunt zich aanmelden via E: mkb-loket.delft@inholland.nl

Neem voor meer informatie over dit project contact op met:

Olaf van Kooten, E: olaf.vankooten@inholland.nl

Waarom SamenMarkt® samenwerken in de tuinbouwmarkt?

Momenteel kan 50% van de Nederlandse glasgroentebedrijven niet aan de betalingsverplichtingen voldoen en heeft nog eens 15% geen geld om in het bedrijf te investeren. Als de sector niet verandert, komt ook de laatste 35% ook in de problemen. Glastuinbouwers hebben de concrete vraag hoe zij hun marges kunnen vergroten en hoe zij tot een rendabele business case kunnen komen.

Een belangrijke oorzaak lijkt de huidige marktstructuur te zijn, waarin er geen sprake is van een transparant proces van prijsvorming tussen de vraag van consumenten en retail en het aanbod van glastuinbouwers. Gevolg is dat de glastuinbouwers te weinig verdienen en de consument lang niet altijd de gewenste kwaliteit krijgt.

In dit project wordt door Hogeschool Inholland samen met glastuinbouwers, ketenpartijen en kennisinstellingen TU Delft en LEI Wageningen UR, een innovatieve marktsimulatie ontwikkeld op basis van ‘agent’ technologie. De te ontwikkelen simulatie biedt telers en ketenpartijen een “veilige” omgeving om te “experimenteren”. Met de simulatie wordt onderzoek verricht naar markt functioneren en de mogelijkheden voor verbetering van de businesscases van glastuinbouwers door producten op een meer onderscheidende wijze tegen een goede marge in de markt te zetten.

Het onderzoek leidt tot nieuwe kennis over a) het functioneren van de huidige, niet-transparante, markt in de glastuinbouw; b) mogelijkheden om met nieuwe marktmechanismes en ketensamenwerkingen, business cases van  MKB glastuinbouwers te verbeteren en c) de mogelijkheden om met agent technologie een complexe markt te modelleren.

Adviesraad

In de adviesraad zitten Peter Duijvesteijn, Dirk van der Kaaij, Martin van der Sande en Hans Verwegen. Olaf van Kooten is de projectleider van SamenMarkt®.